Selectează o Pagină

 

Analogia care e adesea  folosită de medicii ayurvedici pentru a explica de ce avem nevoie de detoxifiere periodic a organismului  o reprezintă  diferenţa  dintre schimbarea uleiului de maşină periodic faţă de schimabrea uleiului de maşină, după ce deja motorul este afectat. Dacă în ultimul timp conceptul de detoxifiere a devenit tot mai răspândit în Occident, conceptul de antitoxin care este descris în tradiţia ayurvedică este mai puţin cunoscut. Detoxifierea se referă  în special  la eliminarea toxinelor din organism, iar conceptul de antitoxin include şi ideea de a regla sursa care produce aceste toxine.

Este suficient să mâncăm sanatos ca să nu mai avem toxine ?

Deşi  tot  mai mulţi oameni  au început să devină conştienţi de nevoia de a se detoxifica, şi caută fel şi fel de reţete şi technici de purificare pe internet, rezultatele nu sunt aşa de evidente.

La cabinetul meu au venit mulţi oameni, printre care unii care au trecut chiar la regim raw vegan şi mănâncă numai aşa-zisele alimente sănătoase, bio.Totuşi în continuare le apar coşuri pe piele, au starea de oboseală cronică, balonare, se simt mai irascibil şi nu prea au “chef de viaţă”.( semne clasice de exces de toxine în organism).  Atunci unde e problema ?

Sistemul ayurvedic oferă o explicaţie în termeni de boli cauzate de toxine endogene şi bolile cauzate de toxine exogene.Pentru a întelege mai bine, trebuie să înţelegem cât de cât conceptele  de Agni şi Ama.

Conceptul de Agni și Ama în generarea de toxine.

Agni se referă la foc, focul digestiv, focul care în ayurveda stă la baza de transformare a materiei .( De exemplu, rolul pe care îl joacă sucul gastric şi enzimele digestive şi sistemul imunitar fac parte din Agni. Sunt 13 forme de agni descrise în ayurveda dar nu o să  le detaliem aici) .

Cauzele care pot dezechilibra Agni, includ mâncatul excesiv sau prea puţin, ore de mâncare nepotrivite, mâncatul alimentelor cu valoari nutritive scăzute, mâncatul meselor prea apropriate, când masă anterioară  nu a fost încă digerată. Alţi factori ar fi somnul excesiv, activitate sexuală excesivă, expunere la temperaturi extreme, stări de manie, autovinovatire îndelungate.

Ama se referă, în principal, la reziduri sau alimente care nu au fost digerate corect.

Se consideră că Ama se formează când Agni prezintă un anumit dezechilibru. Spus mai simplu, dacă focul digestiv este slăbit sau funcţionează deficitar, digestia e mai proastă şi automat se adună mai multe reziduri la nivel intestinal şi al colonului. Mâncarea nedigerată sau parţial digerată  intră în fermentaţie şi putrefacţie, eliminând mai mult toxine şi substanțe nocive. Aceste toxine şi alte substanţe nocive intră în canalele (shrota în ayurveda) limfatice, capilare şi canale de energie subtilă, îngreunând circulaţia prin ele . Aceste blocaje se adună în diferite regiuni ale organsmului, în funcţie de predispoziţia şi specificul fiecăruia şi se manifestă ca simptome şi boli .

Ayurveda consideră că toxinele endogene astfel formate şi adunate, sunt responsabile pentru majoritatea bolilor endogene (de la pietre la ficat, depresie, astmă, bronşită până la anumite forme de cancer ), care se manifestă dacă aceste blocaje sunt menţinute un timp îndelungat .

Abordarea practică a acestor principii .

Ayurdeva oferă o serie complexă  de technici de purificare, care include pancha karma, oleatie, masaj, tratamente cu plante medicinale, proceduri specifice pentru a debloca anumite canale. Deşi sunt foarte bune, necesită întrunite anumite condiţii, le fac greu abordabile ca tratament.

Atunci, ca să fie totuşi principiile aplicate, pe lângă planul specific de detoxifiere, în cursul consultaţiei  îi explic pacientientului ce trebuie să corecteze din obiceiurile sale pentru a nu mai produce prea multe toxine. Iar aceste simple modificări vor face ca starea de bine de după detoxifiere să se menţină mult mai mult timp. Pentru că pe lănga neutarlizarea toxinelor mai reducem și generarea lor.

Iar dupa evaluarea cu biorezonanță, pentru a identifica organele care sunt mai la risc, la fiecare individ, stabilim un program pesonalizat . Atât pentru a elimina toxinele deja prezente cât şi pentru a reduce din producerea lor.

Diferența abordarii detoxifierii, de la detoxifierea pentru slăbit păna la detoxifierea pentru sarcina.

Detoxifierea este recomandată ca prim pas in diferite contexte. Toate incep prin a elimina toxinele prezente dar după  aceia acentul este pus pe diferite aspecte .

  • Detoxifierea generală,
  • Detoxifierea pentru a căpăta armonie corporală ( scădere sau punere in greutate ). Pentru a căpăta o greutate potrivită, acentul e pus ori pe deobstruarea canalelor de eliminare (când avem un exces ponderal si vrem să slăbim) , ori pe traseul de absorbție daca suntem subponderali .
  • Detoxifierea pentru a ne pregati trupul pentru sarcina, cu acentul pe capacitatea ficatului de a metaboliza elementele de care corpul are nevoie atât a mamei cit si a viitorul foetus.

De aceea, un program de detoxifiere corect,implic mai mult pasii. Nu e doar administrarea de capsule de detoxifiere pe care le luăm, vedem o ameliorare a sănătatii și considerăm ca ne-am detoxifiat ! In cel mai bun caz pastilele au neutralizat toxinele prezente, dar foarte putin probabil să fi eliminat și sursa, care continuă să le genereze .

 

Pentru programări sunați la numarul  0770765730 .