Selectează o Pagină

Oare ştii care este diferenţa dintre iubire şi atracţie?
Problema majorităţii cuplurilor nu este dispariţia iubirii ci dispariţia atracţiei. Iar din cauza confuziei în diferenţierea între aceste două aspecte, se dezvoltă o serie de probleme și îndoieli în relația de cuplu. Aşa că haideți să le identificăm ce înseamnă una și cealaltă.
Cum evoluază, iubirea? Se maturizează prin încrederea în celălalt și armonizarea fiinţei noastre cu fiinţa celuilalt. Iar pentru a exista atracţie trebuie să existe două poluri opuse. Aşa cum se zice în popor, „contrariile se atrag”: când întâlnim cupluri cu parteneri extrem de diferiți, dar care se completează foarte bine, avem impresia că iubirea dintre ei se datorează diferenței. Dacă analizăm mai profund, constatăm că cel mai adesea suntem atraşi de ceva diferit  (pe când iubirea şi încrederea cresc pe măsură ce cunoaştem şi îl înţelegem pe celălalt). Problema apare când, în timp, devenim “una” cu celălalt, dar în acelaşi timp, deşi avem mai mult încredere în celălalt (iubirea și atașamentul cresc), ne putem simţi mai puţin atrași, pentru că, e ca şi cum, când ne place foarte mult o carte, o citim, o recitim, dar în timp nu ne mai atrage să o mai citim, pentru că “ştim” deja tot ce urmează să se întâmple. Asta nu înseamnă că aceea nu ne mai este cartea favorită!  Dacă întrebăm, oamenii au aceeaşi carte favorită de foarte mult timp, poate chiar din copilărie sau adolescenţă până când îmbătrânesc. Însă dacă le punem în faţă cartea lor favorită şi o altă carte pe care nu au citit-o, vor fi mai “atraşi” de cartea necunoscută.  La fel e și în cazul diferenței dintre iubire și atracție.
Atunci ce trebuie să facem ca și cuplu pentru a  păstra în timp atracţia şi în acelaşi timp să şi maturizăm iubirea cu mai multă încredere şi unitate? Nu există un răspuns universal valabil pentru că fiecare om şi fiecare cuplu e unic, ar necesita o analiză mai complexă a personalităţilor implicate, şi ,de asemenea, a dinamismului interacțiunii dintre cei doi. Există totuși nişte paşi general valabili pe care îi putem urmări.

Primul lucru este conştientizarea şi înţelegerea diferenţelor dintre aceste două aspecte, iubirea şi atracţia, în relaţia de cuplu. Pentru o relaţie armonioasă pe termen lung e nevoie de ambele aspecte, proporţia poate să varieze de la cuplu la cuplu şi chiar în funcţie de punctul evolutiv al cuplului deoarece un cuplu se află într-o continuă evoluţie a disnamismului relaţiei.

Al doilea aspect important, este să reuşim să păstrăm partea noastră individuală de mister,  pentru a nu devenii cartea cunoscută pe deplin, ci să fim ca şi cartea favorită în care există în permanență un capitol nou necitit, pe care abia aşteptăm să îl descoperim.

Al treilea aspect, armonia în cuplu, este mai uşor de găsit dacă urmărim să ne dezvoltăm şi armonia individuală. Implicarea în activităţi care ne aduc plăcere este extrem de importantă. Adesea există un membru al cuplului, care datorită cerinţei relaţiei şi a lipsei timpului, renunţă la activităţile care îi plac, în favoarea activităţilor plăcute de celălalt partener. Dacă aceste activităţi sunt comune amândora, e uşor de gestionat situaţia, dar când un partener renunţă la activităţile proprii şi nu găseşte altceva care să îl împlinească individual, undeva începe armonia individuală să fie afectată, şi asta afectează atracţia între cei doi .
Conştientizarea problemelor este primul pas în a găsi o soluţie . În şedinţele individuale primul lucru pe care îl facem este să căutăm să identificăm dacă există anumite probleme sau vulnerabilități și să intervenim specific pentru echilibrarea lor. Unul dintre motivele pentru care oferim acest pachet de “încadrare” a cuplului este pentru a asigura un cadru securizant în care ambii parteneri să se simtă înțeleși și deplin implicați în găsirea unor soluții prin care fiecare să simtă că nevoile îi sunt ascultate și mai ales respectate. Cunoașterea vulnerabilitățiilor ne oferă șansa să identificăm și remediem problemele în fazele lor iniţiale .Când sunt deja “instalate” ne afectează la modul subconştient în foarte multe sfere ale vieţii, deoarece ne erodează încrederea în sine.

Citeşte şi articolul despre cum interacţiunea intimă din timpul sarcinii ne poate afecta încrederea în sine şi relaţia de cuplu!