Selectează o Pagină

La cursul Renasterea cu Ditta Depner.

În intenţia mea de a aduna cât mai multe informaţii utile şi practice pentru viitoarele mămici, am avut deosebita plăcere de a o cunoaşte pe Ditta Depner, care a conceput şi predat cursul prenatal Renasterea. (Ulterior am aflat că a primit premiul pentru Femeia anului 2016 ! )
După o mică conversaţie cu ea în care i-am prezentat proiectul meu, ea m-a invitat să urmez cursul ei, că să cunosc mai bine ce face ea. Aşa că am fost la Braşov şi am urmat cursul ei împreună cu viitoarele mămici şi partenerii lor veniţi din diferite colţuri ale ţării – de la Timişoara, până la Constanţa!

Au fost foarte multe informaţii prezentate în cele două weekenduri, aşa că o să enumăr doar cele care mi-au reţinut atenţia mai mult :

-Noţiuni de anatomie şi fiziologie legate de sarcină şi naştere. (care includ nu doar aspecte de ordin tehnic, ci şi stările corelate cu etapele sarcinii şi ale naşterii).
-Filmuleţe cu naşteri naturale (majoritatea dintre noi am văzut naşteri numai în filme unde sunt ţipete făcute tocmai că să impresioneze telespectatorul. Foarte puţini dintre noi am văzut naşteri naturale. Undeva în subconştient ne aşteptăm la o naştere ca în “filme”, probabil de aceea la vizionarea acestor filmuleţe, s-a resimţit o stare de uşurare. Femeile au văzut că se poate şi altfel! Iar această reacţie a arătat şi o anumită frică pe care o au femeile legată de naştere şi care adesea nu este adresată.
Înţelegerea mecanismelor durerii – atât fiziologice, cât şi psiho-emoţionale.
Rolul unei moaşe – suportul emoţional şi calmul pe care îl poate aduce în timpul naşterii.
Fenomenul de aducere la suprafaţă a unor probleme emoţionale din trecutul personal (adesea întâlnit în timpul sarcinii) şi cum rezolvarea şi gestionarea lor permite ca sarcina să decurgă mai uşor.
-Importantă relaxării din timpul naşterii.
-Exerciţii şi antrenamente practice de relaxare.
-Despre alăptare şi de ce li se spune unor femei că e mai bine să nu alăpteze.
-Iar lucrul care nu se poate învaţă din cărţi: relatări din experienţele proprii atât ale Dittei, cât şi ale participantelor la curs. Acestea permit ca tot grupul să se îmbogăţească din experienţele celoralti şi crează un mediu unde ceilalţi se simt în siguranţă şi îşi pot exprima temerile şi pot primi sfaturi din partea unei persoane cu foarte multă experienţă.

La curs renasterea Cu ditta Depner, Brasov

Mai sunt 3 aspectele generale despre care aş dori să scriu câteva cuvinte.

1.Nevoia de tratamente “umane” din partea echipei medicale.
Poate sună ciudat, pentru că prespunem că tratamentul “uman” este ceva absolut firesc, mai ales în contextul naşterii… Însă am rămas profund marcat de relatarea unei mămici care îşi aştepta al doilea copil. Primul copil a vrut să îl aibă printr-o naştere normală, fără cezariană, aşa a vorbit şi a stabilit cu medicul. După ce a început să aibă contracţii, dintr-un motiv anume, medicul a considerat că e cazul să intervină cu cezariana. Ea a fost mutată în sala de operaţie, legată la mâini şi la picioare şi a fost operată. Însă în tot acest timp nimeni nu i-a zis sau explicat nimic. Nici medicii, nici asistentele. Ea s-a simţit tratată -în cuvintele ei- “ ca o bucată de carne “. Aşa că acest moment special din viaţa ei a fost unul foarte traumatizant.

Deşi cazul ei a fost mai radical, din păcate nu este singurul astfel de caz, unde nimeni nu îşi ia timp să le explice femeilor ce se întâmplă. Comunicarea cu pacientele ar ajuta că acestea să nu intre în panică şi să se poată bucură de naşterea copilului, care ar trebui să lase în urmă o amintire predominant plăcută. Iar familiarizarea şi cunoaşterea etapelor naşterii şi a termenilor medicali folosiţi ajută la reducerea stresului asociat cu naşterea. M-a bucurat să văd că Ditta a adresat şi acest aspect în cadrul cursului ei.

2. Al doilea aspect este mult controversatul subiect al vaccinuriilor
Nu intenţionez să îmi expun părerea personală aici, ci vreau doar să spun nişte fapte la care merită să reflectăm cu toţii, şi cei pro , şi cei contra.
Acum câţiva ani se considera că nu e nimic rău în a face filme cu raze X la burtică. Din punct de vedere medical nu erau contraindicate. Din contra, unii medici recomanadau să se facă periodic radiografie că să se urmărească evoluţia fetusului…

După câţiva ani, a apărut ecografia şi aceasta a devenită noua “normă”, iar razele X au devenit contraindicate la burtică, pentru că între timp s-a dovedit că expunerea fetusului la raze X e riscantă. Această este considerată o evoluţie normală a medicinii, deoarece ceea ce a fost normă ieri poate fi contraindicat mâine, DUPĂ ce se constată în timp efectele adverse!

Această paralelă mă face să mă gândesc de ce suntem aşa de intoleranţi faţă de cei care nu vor să îşi vacineze copiii ? Deocamdată nimeni nu ne poate garanta 100 % că vacinurile nu au niciun efect nociv, avem argumente atat pro cit şi contra din cazuuri individuale.
Dacă ne uităm puţin în urmă, e că şi cum am obliga raze X la burtică, fără să putem garanta 100 % că nu au niciun efect nociv asupra fetusului. Şi ceea ce e interesant este că dacă analizăm grupul de oameni care nu vor vaccinuri vedem că nu sunt oameni care sunt inconştienţi şi care nu au citit prea mult, din contra -acest grup de oameni chiar au citit mult şi îşi asumă conştient alegerea si se lupt pentru a avea dreptul la alegerea.

3.Al treilea aspect care cred că e un subiect la care merită să ne gândim e legat de cezariană.
Aceasta era la început o intervenţie chirurgicală de rezervă, în caz de complicaţii sau nevoie. Astăzi e practicată că “normă” pentru că se spune că e mai puţin dureroasă şi că e o procedura uşoară. Din perspectiva medicului aşa este,dar oare din perspectiva copilului este într-adevăr acelaşi lucru? Iarăşi o întrebare la care cred că merită să ne gândim.
Aşadar, această a fost o relatare despre impresia pe care mi-a lăsat-o cursul lui Ditta Depner. E un curs pe care îl recomand cu mare căldură tuturor femeilor care aşteaptă să devina mămici, dar şi viitorilor tătici, care sunt invitaţi să îşi însoţească partenera gratuit la curs. De ce şi ei ? Pentru că îi ajută să înţeleagă nevoile şi stările partenerelor de viaţă mai bine şi în acelaşi timp îi aduce mai aproape şi îi ajută să fie un cuplu mai unit în timpul acestei perioade minunate.

P.s dacă sunt suficienţi doritori în Cluj, poate o să putem să o invităm pe Ditta să ţină un workshop aici într-un weekend.Pentru mai mult informatii ne puteti contacta.